Fit ciacho mango-żółty ser

paź 5, 2022 | Przepisy

a’la serniczek ale bez sera – bez pieczenia!

Deser szybki w wykonaniu, kilkuskładnikowy, lekki, bez pieczenia.
Idealny na letnie dni. Mój jest mały bo zrobiłam w tortownicy o średnicy 10cm.

Składniki:

  • Tortownica 20 cm Spód
  • 120g ciastek owsianych/ bezglutenowych/ herbatniczków
  • 65g masła orzechowego
  • 65g dżemu niskosłodzonego brzoskwinia, jabłko z mango


Warstwa sernikowa

  • 600g gęstego jogurtu naturalnego najlepiej kremowego.
  • 400g pulpy z mango
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej klasycznej po 3x75g lub galaretki bez cukru
  • 15g żelatyny
  • 400ml wrzątku

    Jeżeli wybierzecie dżem bez cukru lub niskosłodzony, galaretkę bez cukru będzie niższa kaloryczność. Wybór należy do Was.

Przygotowanie:
Spód

  1. Ciasteczka blendujemy na pył. Dodajemy masło orzechowe, dżem i zagniatamy.
  2. Powstałą masę wykładamy spód formy z wyjmowanym dnem. Dno wykładamy papierem do
    pieczenia. Odstawiamy do lodówki.
    Warstwa sernikowa
  3.  Odmierzamy 400ml wrzątku. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę, mieszamy i odstawiamy do
    całkowitego wystygnięcia.
  4. W naczyniu mieszamy dokładnie jogurt naturalny i pulpę z mango (jeśli widzimy grudki jogurtu
    – lekko blendujemy). Dodajemy zimną galaretkę, mieszamy i wlewamy do formy. Odstawiamy na
    min. 2 -3 godziny do lodówki. Najlepiej przetrzymać dłużej.
  5. Po wyjęciu z formy wykrajamy małe dziurki przy użyciu łyżeczki do melona.
    CIACHO JEST PYSZNE Smakuje jak mango lassi.