a’la serniczek ale bez sera – bez pieczenia!
Deser szybki w wykonaniu, kilkuskładnikowy, lekki, bez pieczenia.
Idealny na letnie dni. Mój jest mały bo zrobiłam w tortownicy o średnicy 10cm.
Składniki:
- Tortownica 20 cm Spód
- 120g ciastek owsianych/ bezglutenowych/ herbatniczków
- 65g masła orzechowego
- 65g dżemu niskosłodzonego brzoskwinia, jabłko z mango
Warstwa sernikowa
- 600g gęstego jogurtu naturalnego najlepiej kremowego.
- 400g pulpy z mango
- 3 opakowania galaretki cytrynowej klasycznej po 3x75g lub galaretki bez cukru
- 15g żelatyny
- 400ml wrzątku
Jeżeli wybierzecie dżem bez cukru lub niskosłodzony, galaretkę bez cukru będzie niższa kaloryczność. Wybór należy do Was.
Przygotowanie:
Spód
- Ciasteczka blendujemy na pył. Dodajemy masło orzechowe, dżem i zagniatamy.
- Powstałą masę wykładamy spód formy z wyjmowanym dnem. Dno wykładamy papierem do
pieczenia. Odstawiamy do lodówki.
Warstwa sernikowa - Odmierzamy 400ml wrzątku. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę, mieszamy i odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia. - W naczyniu mieszamy dokładnie jogurt naturalny i pulpę z mango (jeśli widzimy grudki jogurtu
– lekko blendujemy). Dodajemy zimną galaretkę, mieszamy i wlewamy do formy. Odstawiamy na
min. 2 -3 godziny do lodówki. Najlepiej przetrzymać dłużej. - Po wyjęciu z formy wykrajamy małe dziurki przy użyciu łyżeczki do melona.
CIACHO JEST PYSZNE Smakuje jak mango lassi.