Jagodzianki twarogowe – osobiście bardzo je lubię. Przepis szybki i prosty.
Składniki: 4-6 sztuk. Mogą być 4 większe lub sześć mniejszych jagodzianek.
- kostka twarogu 250g
- 2 jajka
- 150 g mąki ryżowej lub np. orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- 3 łyżki erytrytolu/cukru
- 150 g jagód/borówek
Sposób przygotowania:
Twaróg, jajka, mąkę, budyń, 1 łyżkę erytrytolu/cukru – wszystko ugniatamy razem. Formujemy kulę, którą następnie dzielimy na 4 lub 6 części. Z powstałych części formujemy mniejsze kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy i robimy wgłębienia na jagody. Jagody mieszamy z 2 łyżkami erytrytolu/cukru i wkładamy do wgłębień.
Jagodzianki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego😘