Jagodzianki twarogowe

maj 24, 2023 | Przepisy

Jagodzianki twarogowe – osobiście bardzo je lubię. Przepis szybki i prosty.

Składniki: 4-6 sztuk. Mogą być 4 większe lub sześć mniejszych jagodzianek.

  • kostka twarogu 250g
  • 2 jajka
  • 150 g mąki ryżowej lub np. orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • 3 łyżki erytrytolu/cukru
  • 150 g jagód/borówek

Sposób przygotowania:
Twaróg, jajka, mąkę, budyń, 1 łyżkę erytrytolu/cukru – wszystko ugniatamy razem. Formujemy kulę, którą następnie dzielimy na 4 lub 6 części. Z powstałych części formujemy mniejsze kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy i robimy wgłębienia na jagody. Jagody mieszamy z 2 łyżkami erytrytolu/cukru i wkładamy do wgłębień.

Jagodzianki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego😘