Kremowy serniczek ❤️ Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na przepyszny kremowy serniczek. Już kiedyś wrzucałam ten przepis ale wart jest ponowienia. Szczególnie, że niedługo będą Święta. To jest mój ulubiony przepis i jeden z najlepszych serników jakie jadłam dodatkowo bardzo łatwy w przygotowaniu. Sernik ten idealny jest także dla osób z nadwrażliwością na gluten. Ja podaję go zazwyczaj z musem truskawkowym lub malinowym
Składniki (wszystkie w temp. pokojowej)na tortownicę 24-25cm:
- 1kg sera trzykrotnie mielonego
- 250g serka mascarpone około 1 szklanki erytrytolu/ cukru
- 4 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej (osoby z nadwrażliwością na gluten)/pszennej
- 6 jaj
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii-opcjonalnie
Górna warstwa:
- szklanka kwaśnej śmietany 18%/jogurt naturalny
- 3 łyżki erytrytolu/cukru
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Utrzyj na niewielkich obrotach ser, ser mascarpone, cukier i mąkę.
- Stopniowo dodawaj po kolei jajka.
- Na koniec dodaj śmietanę 30% i ekstrakt z wanilii
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej serową masę.
- Piecz 20 minut w 175 stopniach, a następnie 1,5 godziny w 120 stopniach.
- Wymieszaj kwaśną śmietanę (18%) z trzema łyżkami cukru i rozsmaruj na upieczony sernik.
- Piecz jeszcze 20 minut.
Zostaw sernik do ostudzenia w piekarniku a następnie włóż do lodówki.
Polecam 😋