Muffinki z truskawkami 🍓🍓na białkach jaj.
Oczywiście owoce mogą być dowolne.
Przepis bardzo prosty i szybki.
Składniki na 12 muffinek:
- 100g białek jaj (lub dwa całe jaja)
- szczypta soli
- 150g erytrolu/ cukru ( trochę mniej)
- 220g mąki orkiszowej jasnej /pszennej
- 50g oleju
- 100ml mleka
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 200g truskawek (drobno pokrojone) lub inne owoce
Sposób przygotowania👩🍳
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Do piany stopniowo dodajemy erytrol/cukier i jeszcze trochę ubijamy.
- Do piany dodajemy resztę składników i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki
- Na wierzch układamy pokrojone drobno truskawki lub inne owoce
- Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy 30 minut
Zachęcam do zrobienia 😘