Śmietanowiec

maj 24, 2023 | Przepisy

Lekki kolorowy śmietanowiec bez pieczenia na ciepłe wiosenno- letnie dni.

Składniki:
Przepis na keksowkę 12x30cm: Na małą keksówkę można zrobić z polowy skladnikow.

  • 500 ml śmietany 30% lub słodkiej śmietanki 18%
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek cukru/ erytrytolu (erytrytol jest mniej słodki od zwykłego cukru i ma 0 kcal)
  • Do smaku ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy albo ziarenka wanilii.
  • 3 różnokolorowe galaretki

Przygotowanie:

  1. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do stężenia a następnie kroimy w kostkę. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
  2. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.
  3. Śmietankę, jogurt, ekstrakt lub ziarenka wanilii, cukier (według uznania jeżeli chodzi o słodkość) mieszając w garnku doprowadzamy do wrzenia.
  4. Po wyłączeniu dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła.
  5. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a kiedy masa będzie zimna, dodajemy pokrojone galaretki. Delikatnie mieszamy.
  6. Wylewamy do formy (można użyć dowolnej) wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  7. Dobry deser dla osób z nietolerancją glutenu.