Lekki kolorowy śmietanowiec bez pieczenia na ciepłe wiosenno- letnie dni.
Składniki:
Przepis na keksowkę 12x30cm: Na małą keksówkę można zrobić z polowy skladnikow.
- 500 ml śmietany 30% lub słodkiej śmietanki 18%
- 500 ml jogurtu greckiego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 5 łyżek cukru/ erytrytolu (erytrytol jest mniej słodki od zwykłego cukru i ma 0 kcal)
- Do smaku ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy albo ziarenka wanilii.
- 3 różnokolorowe galaretki
Przygotowanie:
- Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do stężenia a następnie kroimy w kostkę. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.
- Śmietankę, jogurt, ekstrakt lub ziarenka wanilii, cukier (według uznania jeżeli chodzi o słodkość) mieszając w garnku doprowadzamy do wrzenia.
- Po wyłączeniu dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła.
- Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a kiedy masa będzie zimna, dodajemy pokrojone galaretki. Delikatnie mieszamy.
- Wylewamy do formy (można użyć dowolnej) wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Dobry deser dla osób z nietolerancją glutenu.