Torcik Malibu – bez pieczenia (forma 11cmx21cm) – wyłożona papierem do pieczenia, żeby łatwo było go wyjąć
Składniki:
- Warstwa – krem: 500g serka mascarpone
- 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
Warstwa – herbatniki:
- 200g herbatników zwykłych lub bezglutenowych – u mnie Petit Beurre dostępne wszędzie
- 60-70 ml mleka
- 50-70 ml likier Malibu – zależy jak bardzo ma być alkoholowe
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao (ciemne gorzkie)
Polewa czekoladowa:
- 70g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego, mleka lub roztopionego masła
- plus owoce (jeżyny, porzeczka, truskawki, maliny)
Przygotowanie:
- Wyłóż formę papierem do pieczenia
- Ubij śmietankę
- Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone. Możesz opcjonalnie dodać troszeczkę cukru pudru, erytrytolu ale uważam, że jest to zbędne.
- Mleko i kawę (kakao) wymieszaj i dodaj likier malibu. Namocz w tej mieszance herbatniki – krótko bo się rozpadną.
- Wykładaj do formy naprzemiennie – warstwa herbatników i krem. Ostatnią warstwę ułóż z herbatników.
Torcik wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij z foremki i przygotuj polewę czekoladową. Całość udekoruj owocami.
Czy ktoś się pokusi i zrobi go?