Torcik malibu

maj 24, 2023 | Przepisy

Torcik Malibu – bez pieczenia (forma 11cmx21cm) – wyłożona papierem do pieczenia, żeby łatwo było go wyjąć

Składniki:

  • Warstwa – krem: 500g serka mascarpone
  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%

Warstwa – herbatniki:

  • 200g herbatników zwykłych lub bezglutenowych – u mnie Petit Beurre dostępne wszędzie
  • 60-70 ml mleka
  • 50-70 ml likier Malibu – zależy jak bardzo ma być alkoholowe
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao (ciemne gorzkie)

Polewa czekoladowa:

  • 70g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego, mleka lub roztopionego masła
  • plus owoce (jeżyny, porzeczka, truskawki, maliny)

Przygotowanie:

  1. Wyłóż formę papierem do pieczenia
  2. Ubij śmietankę
  3. Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone. Możesz opcjonalnie dodać troszeczkę cukru pudru, erytrytolu ale uważam, że jest to zbędne.
  4. Mleko i kawę (kakao) wymieszaj i dodaj likier malibu. Namocz w tej mieszance herbatniki – krótko bo się rozpadną.
  5. Wykładaj do formy naprzemiennie – warstwa herbatników i krem. Ostatnią warstwę ułóż z herbatników.

Torcik wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij z foremki i przygotuj polewę czekoladową. Całość udekoruj owocami.

Czy ktoś się pokusi i zrobi go?